Preskočiť na hlavný obsah

Príspevky

Zobrazujú sa príspevky z dátumu február, 2011

Creation

 Pozrite si film Creation, ktorý je o Darwinom živote. Ako smrť jeho dcéry ovplyvnila jeho pochybnosti o viere zatiaľ čo jeho manželka bola aj naďalej zarytá kresťanka.  Hlavnú postavu hrá Paul Bettany a jeho manželku hrá Jennifer Connelly, ktorá je jeho manželka aj v skutočnosti, čo ešte umocňuje celý príbeh. Nehľadajte tu však zložité vysvetlenia o evolúcii. Tento film je skôr o citoch a o to viac si môžete vychutnávať skvelú viktoriánsku atmosféru a pomery, ktoré vtedy vládli.  Film vznikol na námet knihy Randala Keynesa, ktorý je Darwinov pra-pra-pravnuk, Annie´s Box: Darwin, His Daughter, and Human Evolution. Dalším pokračovateľom Darwinovskej rodiny je Randalov syn, ktorého možno poznáte ako herca, ktorý stvárnil Edmunda Pevensieho z filmu Narnia.

Arthrobots

Ak máte radi hmyz určite sa vám budú páčiť mechanický roboti Toma Hardwidgea. Na ich výrobu používa súčiastky z hodiniek a ak sa vám nejaký šesť alebo osemnohý robot zapáči môžete si ho kúpiť na tejto stránke http://www.arthrobots.com/ A Tom vám všetko ešte všetko zabalí do takejto steampunkovej krabičky Už len, aby aj naozaj lietali!

Horrible Histories

Určite poznáte detské vtipné a zároveň poučné knihy Horrible Histories V spolupráci s BBC začali natáčať aj krátke videá s vtipnou historickou tematikou. Poďme sa pozrieť na dve z nich, ktoré sa venujú viktoriánskemu Anglicku.

Valentín

Prajem pekný steampunkový Valentín. Obyčajných gýčových sŕdc sa mi prejedlo už dávno, ale takéto by som dokázala obdivovať stále. Dúfam, že ste našli inšpiráciu na darček pre vaše polovičky. Už len byť taký zručný, aby sme si také vedeli vyrobiť.

Thomas Alva Edison

Február je asi steampunkový mesiac, pretože dnes má výročie narodenia ďalší dôležitý človek a to Edison. Práve dnes sa nám akurát vypálila žiarovka a vtedy som si uvedomila, že život bez niečoho takého si už ani nevieme predstaviť. Edison bol ale naozajstný vynálezca, keďže si dal patentovať stovku vynálezov. Veľa už predtým vynájdených vynálezov ešte zdokonalil. Mne sa veľmi páči fonograf, ktorý bol predchodca gramofónu. Zvuková informácia tam bola zachytená na valček, ktorý ste ručne otáčali. Vynález, ktorý ma prekvapil bol elektrické kreslo, ktoré dodal na prvú vraždu odsúdenca.

Zips

Tí z vás ktorí sa zaujímajú o steampunkovú módu sa nemusia báť, že by ich steampunkové kostýmy mohli byť menej autentické ak sa na nich bude nachádzať zips. Whitcomb L. Judson si totižto dal patentovať "zips" už v roku 1893. Predtým však myšlienka iného spôsobu spájania odevu nadchýnala už mnohých ľudí, ktorí pracovali v odevnom priemysle.   Zo svojím vynálezom však veľmi nepochodil a zo začiatku sa mal používať len na zapínanie topánok. Zips bol vylepšený až v roku 1917 a dnešný názov získal až v roku 1925 a až potom sa začal používať aj inde ako na topánkach. Lenže steampunkoví nadšenci sú predsa veľkí vynálezci a určite  zips vo veľkom používajú :)

Panic! at the Disco

Zdá sa, že populárna hudobná skupina Panic! at the Disco sa úplne priklonila k steampunku. Je to očividné z ich najnovšieho vidoklipu, kde sa mihnú aj nám dobre známi ľudia z League of S.T.E.A.M.

Jules Verne

Dnes má narodeniny starý otec steampunku Jules Verne. Google mu vzdal peknú poctu, keď má dnes logo v štýle 20 000 míľ pod morom. Toto je zostrih Zemanovho filmu, ktorý zobrazuje úžasný Verneov svet - Vynález skazy. Aká je vaša obľúbená kniha od Vernea?

Rad nešťastných príhod

Pred niekoľkými rokmi sa mi do rúk dostala kniha Rad nešťastných príhod a bola som nadšená. Na moje veľké sklamanie v slovenčine vyšli len prvé dva diely. Keď som kontaktovala vydavateľstvo, napísali mi, že ďalšie už nevydajú. Očividne pre veľký nezáujem slovenských čitateľov. V Čechách ale vyšlo všetkých 13 dielov a pomerne rýchlo zmizli z predaja. Knihu napísal Daniel Handler, ktorého meno v knihe nenájdete, lebo spisovateľom knihy je vymyslená postava - Lemony Snicket, ktorý je rozprávačom a tiež samostatná postava príbehu, ktorá pátra po smutných osudoch troch súrodencov Baudelairových. Príbeh sa začína, keď ich sídlo zničí oheň a spolu s domom prídu aj o rodičov. Dostávajú sa k opatrovníkovi - grófovi Olafovi, o ktorom však nikdy predtým nepočuli. Je to zlovestný herec, ktorý sa ich snaží pripraviť o majetok a vo svojich prevlekoch prenasleduje deti aj k ich ďalším opatrovníkom. Po šiestich rokoch od vydania kníh bol podľa prvých troch - Zlý začiatok, Hadia izba a Široké okno na