Preskočiť na hlavný obsah

Tin man

Konečne som si pozrela minisériu Tin man, ktorá je označovaná ako steampunk. Ten steampunk by ste tam museli veľmi pozorne hľadať, keby ste ho tam chceli nájsť. Je síce pravda, že príbeh sa odohráva v klasickom fantasy svete, ale s mnohými modernejšími zákutiami, ako mesto, v ktorom sa pohybujú viktoriánsky oblečení ľudia, ozbrojené zložky zlej kráľovnej, ktorí sa podobajú na nemecké nacistické jednotky a farmárske mestečko, ktoré skôr pripomína súčasnosť. Ak by sme však nazývali steampunkom každú fantasy s technickými prvkami (ako napríklad napodobenina CD v Tin manovi), tak by sme museli túto nálepku dať mnohým filmom a knihám, ktoré nemajú so steampunkom skoro nič spoločné.

Príbeh je o mladej DG, ktorá žije na farme so svojimi rodičmi a čoraz častejšie ju začnú znepokojovať veľmi živé sny o neznámej žene a krajine. Až jednu noc prídu ozbrojení muži a jedinou záchranou pred nimi je tornádo, ktoré ju prenesie do krajiny Outer Zone. Tu stretne Tin mana, po ktorom je séria pomenovaná, ale nikto nechápe prečo, lebo je len jedným z vedľajších postáv. Stretáva aj muža so zipsom na hlave - Glitcha, ktorému bola násilne odstránená časť mozgu alebo  Rawa, ochlpeného chlapíka, ktorý dokáže čítať myšlienky. Zisťuje, že krajine vládne zlá čarodejnica Azkadellia, ktorú hrá Kathleen Robertson z Beverly Hills 90210 a náhodou je to jej sestra. Zisťuje aj, že jej rodičia boli len naprogramovaní roboti a jej skutočnou matkou je kráľovná, ktorú drží jej sestra v zajatí.

Seriál má veľmi rozporuplné hodnotenia. Niekto ho považuje za veľmi naivný. Niektoré detaily sú až veľmi lacné, ako okrídlené Azkadelliine opice, ktoré má vytetované na dekolte a po detailnom zaostrení kamery na jej hruď, jej z nej vylietajú, keď ich chce na niekoho vyslať. Zooey Deschanel je jednou z mojich obľúbených herečiek, ale tu sa mi zdá, že pôsobí dosť naivne a až príliš často púli oči.  Filmové triky mohli byť trochu lepšie spracované, ale ide predsa len o nízkorozpočtovú minisériu. Niektorým sa ale seriál páči, lebo je to akési pokračovanie Čarodejníka z krajiny Oz a zmes Alice v krajine zázrakov a krajiny zo sci-fi seriálov. Ďalšie pozitíva seriálu sú, že behanie po krajine pripomína počítačové hry a sú tu celkom humorné dialógy a zaujímavý príbeh. Objavila som aj informáciu, že televíza Markíza seriál odvysielala v januári tohto roku.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

10 hrôzostrašných aspektov viktoriánskeho života

1.) Portréty Viktoriánska vyššia trieda (neskôr aj stredná) nemala televízor, aby sa mohla zabávať. Jednou z obľúbených foriem zábavy preto bolo obliecť sa do výstredných kostýmov a pózovať pre priateľov a rodinu. Znie to nevinne, ale predstavte si, že by sa vaša stará mama obliekla do kostýmu gréckej dryády a pózovala by na stole v obývačke, zatiaľ čo ostatní by jej tlieskali. Pre nás to môže vyznievať divne, ale pre viktoriánskych ľudí to bolo normálne a zábavné. 2.) Chudobince Chudobince boli vládou zriadené zariadenia, kde chudobní, chorľaví alebo mentálne chorí mohli žiť. Boli to väčšinou nechcení ľudia na okraji spoločnosti. V tej dobe bola chudoba považovaná za nepoctivú a pochádzala z nedostatku morálnej sily a pracovitosti. Od väčšiny bola vyžadovaná práca, aby ňou prispeli na vlastnú stravu. Tá však bola horšia ako vo väzniciach, aby tam prežili len tí najsilnejší a ostatných sa mohli rýchlo zbaviť. Preto vo viktoriánskom Anglicku nebolo horšie miesto na živo

Taradúr

Taradúr (The Jabberwocky) je moja obľúbená básnička. Napísal ju Lewis Carroll. Nachádza sa v knihe Za zrkadlom a čo tam Alica našla. Nedávno vyšla aj samostatne so steampunkovými ilustráciami. Kúpiť si ju môžete farebnú: http://www.lulu.com/shop/lewis-carroll/the-jabberwocky/paperback/product-6389259.html alebo si ju môžete celú čiernobielu môžete prezrieť tu. A aby ste vedeli, o čo v tejto nonsensovej básni ide, tu je jej slovenský preklad: Taradúr  Pražne je; hľa, slizopružké jazvrtky zotradierne kolodujú po zátraví. Vechťogáje clivia na tie vývrtky, prasotnačky výstia, zlubčia–čo to spraví… Daj pozor na Taradúra, synu môj, chráň sa jeho hryzoľustí, zvlášť keď zurmí, aj na vtáka Krvilaka priprav zbroj, Tupír nech ťa nerozchvatne drapazúrmi! Syn sa mečom vorpalovým opásal, dlho hľadal v diaľobzore nepriateľa. Odpočíval pod bukubom, nehlo stal, zahútaný prešľastával, hudna znela. Žlčodrubý pomaly už odísť chcel, vtom Taradúr búrne húrno zryčal kdesi; syčal, fučal,

Steampunkovú Veľkú noc Vám želám!